tirsdag 29. januar 2013

Derfor er ikke Davosmenneskets rikdom et problem



Borgen er tilbake i tredje sesong. I alle fall i Danmark. Den kommer sikkert hit også. Rune Lykkeberg i danske Information presenterer den nye sesongen i Klassekampen i dag. Jeg vet ikke hvor god den nye serien er, men Lykkebergs presentasjon fortjener å bli lest. For den er en god klasseanalyse.

Lykkeberg kaller Birgitte Nyborg for et "Davosmenneske". Vi aner jo hva det er uten å slå opp Samuel Huntingtons begrep. Det er lenge siden Davos handlet om skøyteløp. Birgitte Nyborg har startet et nytt parti som lover nytt demokrati og respekt for menneskerettighetene. Hun er drevet av rettferd og anstendighet. Serien, skriver Lykkeberg, er befolket av karakterer som beveger seg mellom toppstillinger i næringslivet, akademia og media i tillegg til å delta i politiske verv. De møtes i elegante og smakfulle omgivelser, er veltrente og velkledde. Den eneste som skiller seg ut er den overvektige formannen for det høyrepopulistiske partiet. Lykkeberg viser oss at i Borgen er ikke de rikes rikdom et problem, og omfordeling er ikke et tema. Davosmenneskene er ikke rike på bekostning av andre. Davosmenneskene undertrykker ikke. De siviliserer, de er opptatt av menneskerettigheter for flyktninger, for anstendig dyrehold. Problemet er bare at serien ikke eksporterer kampen for et bedre Danmark, den eksporterer en utopi. Slik avslutter Rune Lykkeberg. Han viser oss vrangbildet av Borgen. Men gjør han ikke samtidig mye mer enn det?

Er ikke en side ved tragedien med finanskrisen at vi er uten gode kritiske analyser av de interessemotsetninger som både skapte den og som gjør at den fortsatt styrer oss? Er det virkelig slik som Lykkeberg skriver at det samfunn som avtegnes i Borgen bare er overklassens utopi? Er den ikke alles utopi?

Link: http://db.tt/Shfb45Xy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar