lørdag 6. juli 2013

Homage til Europas fortapte middelklasse

Du ser dem ikke så godt akkurat nå. Jeg har utsikt utover La Rambla i Barcelona fra en leilighet flere etasjer over gatenivå. Det er sommer og sol. På dagtid er den gamle delen av byen scene for turister som flanerer opp og ned hovedgaten. Det er fortauskafeer, iskrembarer, restauranter og på hjørnet under meg er det også kjøp og salg av gullsmykker. Du finner en vakker bokhandel i den trange gaten inn til kirken Santa Maria del Pi.

Men de er der. De som er self employed. Han som selger håndlagde vifter spredt ut på gaten foran seg. Hun som synger med en fyldig røst ute av proposjon med den lille kroppen. De utallige selgerne av billige plastikkleker, de enda flere som selger coca cola fra six packs de har stripset til den ene hånden mens de påkaller vår oppmerksomhet med den andre. Om noen timer når solen går ned kommer det flere. Mange flere. Roseselgerne. Fotografene. Og sexarbeiderne. Etter midnatt når fortauskafeene også stenger og vi turister går fra bar til bar dominerer disse selvengasjerte arbeiderne gatebildet.

Og hva er så overraskende ved dette? Slik har vel bykjernene i Europa sett ut lenge? Det er vel en kjent sak at Europas velstand har gått hånd i hånd med et filleproletariat? Likevel er noe her helt nytt.

For temmelig nøyaktig syttifem år siden, under den spanske borgerkrigen, befant George Orwell seg et par kvartaler lenger ned samme gaten. Han hadde blitt tipset om at noe var i ferd med å skje på  Telegrafen, en bygning noen kvartaler lengre opp fra der jeg sitter, på Plaza de Catalunia. Orwell drar for å se hva som hadde skjedd. I det han skal passere under meg på gata hører han skuddveksling og   finner tilflukt i sidegaten.

Orwell var vitne til at det bryter ut åpen konflikt mellom kommunistene og anarkistene. Republikken var i indre oppløsning. Orwell kom seg etterhvert tilbake til England og skrev Homage to Catalonia. Et bittert oppgjør med hvordan en verden går i oppløsning innenfra.

Slik er det blitt igjen. For om vi turister stopper opp og ser litt nærmere på de som beveger seg mellom oss, er det mulig vi vil bli overrasket. For bare noen få år siden var den selvengasjerte gatearbeideren som fylte Europas turistområder unge menn fra Afrika. Nå har vi jaget ham hjem.

De som i dag forsøker å selge meg blinkende   solbriller i plastikk var i går medlem av Spanias         middelklasse.


Post Script

Her er en god kommentar til det globale nedbyggingen av middelklassesamfunnet: Luis Fernández-Galiano i El Pais. Her kobles det som skjer i Egypt, i Tyrkia og i Brasil med det som skjer i Spania. Stadig større grupper av samfunnets middelklasse får problemer, enten fordi de mister jobben, eller fordi det jobben betaler ikke lenger dekker helt nødvendige behov.  Vi får det en sosiolog i England beskriver som et nytt arbeidsmarked hvor stadig flere av oss får arbeidsbetingelser som utnytter hull og mangler i eksisterende lovverk: Guy Standing i The Guardian Dette er arbeid det er vanskelig å leve av. Disse prosessene rammer også det norske arbeidsmarkedet: Noen betaler prisen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar